életkép

Vannak vidékek

Nyul_02_Szurdik

Szurdik, Nyúl

Majdnem tökéletes, gondoltam, mikor kisorsolták az idei kupaszezon első fordulóját.

A Nyúl elsőligás ellenfelet kapott és nem messze lesz jelenése a Diósgyőrnek.

Igaz, hogyha egy láthatatlan kézzel belenyúlhattam volna a párokba, azonnal összehoztam volna ezt a két csapatot, a Haladás meg mehetett volna Csornára játszani.

Természetesen kizárólag emberbaráti szeretet motiválta volna cselekedetemet, hiszen így a szombathelyieknek le sem kellene térniük a 86-osról és a miskolci busz is percek alatt a nyúli katlannál találná magát, egy-két kilométerre az autópályától.

A mindenható szövetségtől azonban semmi sem áll távolabb, mint a varázslat, így a nyúli legényeknek kellett megmérkőzniük az egyszeri és megismételhetetlen Illés Béla csapatával.

Mi a túróért kell augusztus elején tétmeccset játszani? Ezt a kérdést már a barátom tette fel, miközben tekintetét a késő délutáni hőségben az égre emelte és felhőket keresett. Nem talált egyet sem. Az okostelefonom szerint harmincnyolc, de szerintem nincs annyi, feleltem. Aztán még felhívtam a figyelmét arra, hogy pár napja szakadt félbe az Osnabrück-Rasenballsport Leipzig a német kupa első körében, azok pedig világbajnokok.

Itt valószínűleg nem szerencsétlenkednének annyit az öngyújtót behajító megtalálásával, ha úgy alakulna, mert ennyi polgárőrt egyszerre még nem láttam egy helyen.

Te miért Csanakon játszol? Kérdeztem barátom legkisebb fiát, Áront, miközben már a korlátot támasztottuk a pálya mellett és érdeklődve figyeltem, hogy vajon eljött-e Leandro Martínez a ’vasi zöldekkel’. Mert a Nyúl sz*r, volt a halálpontos válasz, de úgy, ahogy csak egy tizenhárom éves kiskamasz tud meggyőzően érvelni.

Az argentin-olasz spílert persze nem hozták el és az új szombathelyi csodafegyver, a nyugdíj felé közelítő Király sem volt a keretben.

A pórnép azért kapott ászokat is, hogy a játékosok közül csak Gosztonyiról, Schimmerről és Fehérről ejtsek szót.

No meg leszállt közénk az egyszeri és megismételhetetlen Illés Béla, aki stílusosan pár perccel a kezdés előtt gurult be hófehér BMW-jével a sporttelepre.

P1060140

Hollandia-Fekete Sereg

Akkor már bőszen melegítettek a csapatok és hamar kiderült, hogy a hazaiak lélektani fegyverrel is készültek a mérkőzésre, mivel a zöld-fehér szereléssel szemben ezúttal a klasszikus holland mezt öltötték magukra, amivel egyértelműen Devecserit akarták az őrületbe kergetni, a rosszemlékű amszterdami 1-8 felidézésével. Hogy Robben szerepét kire osztották, az nem derült ki.

Devecseri, pontosabban a komplett Haladás, miután észlelte a provokációt, egyből lépett és feketére cserélte az előre megbeszélt fehér dresszt.

Egyértelmű volt az üzenet.

A meccs a kezdés után rögtön leült és csendben csordogált. Gyorsan kiderült, hogy a szombathelyiek nem a labdarúgás népszerűsítése érdekében érkeztek a faluba. Egy egészen sajátos tikitakát adtak elő, olyat, amit akkor látsz, amikor egy csapat a semmit próbálja meg roppant látványosan bemutatni.

Labdát kezel, felnéz, visszacsel, felnéz, passz, felnéz, oldalpassz, felnéz, begyorsít, kényszerítő, lassít, felnéz hátrapassz, felível, lekészít, felnéz, indulócsel, hátrapassz, felnéz, hazaad.

Aztán újra elölről az egészet.

Az más kérdés, hogy Rózsa kapus egy visszagurításba belesérült a félidő közepén, szóval nem volt teljesen veszélytelen Mészöly taktikája.

Ahogy a meccsnézésnek is vannak rizikói, amiről az a szemüveges, tízéves formájú fiúcska tudna mesélni, akit időközben megcsípett valamilyen iszonyatos, szörnyűbogár, aminek következtében percekig velőtrázóan visított és közben azt ismételgette, hogy meg fog halni.

Annyi volt az extra része a dolognak, hogy játszott náluk egy hórihorgas, nem túl ügyes center, aki korábban Pápán is megfordult, és ha valamilyen okból mégiscsak beindult az előre játék, neki próbálták valahogy eljuttatni a labdát. Ez párszor sikerült, amit Popin több ízben látványosan eltört, de kétszer összejött neki az egyszerűség kedvéért gólnak nevezett bravúr, így 0-2 lett a pihenőig.

P1060129

megesszük őket vacsorára

A szomszéd faluban milyenek a csapatok?, tettem fel a kérdést Áronnak a szünetben, miközben megnyugodva láttam, hogy bogaras kissrác jól van, csak a szemüvege tűnt el. Az Écs sz*r, szólt a válasz és nem akadékoskodtam tovább.

A második félidő nem hozott különösebb változást. A nyúli legények becsülettel tették a dolgukat, párszor meghúzták a széleket, de a vérprofi vendégek gyorsan hatástalanítottak minden próbálkozást.

Az egyszeri és megismételhetetlen Illés Béla nyugodtan tekinthetett a pályára és fejben talán már a hétvégi Haladás-Paks meccsen járt, amikor beérett a nyúli pszichoterror, Devecseri kézzel csapott bele egy ártatlan labdába a büntetőterületen belül és a jogosan megítélt tizenegyest Rigó magabiztosan értékesítette.

1-2.

Idő volt még jócskán hátra és a vérmesebb szurkolók lelki szemeik előtt már látták, ahogy a holtfáradt és vérben forgó szemmel vánszorgó szombathelyiek a hosszabbítás második felében a hármas sípszóra és a megváltó büntetőpárbajra várnak. Hiszen már csak az volt az egyetlen esélyük a továbblépésre, mivel nekik az egyszeri és megismételhetetlen Illés Béla mutatta meg, miként kell a tökéletes tizenegyest elvégezni.

P1060127

Ugrai itt még nem tudja, de érzi

De ekkor megjelent a végzett Ugrai személyében. A már gyerekkora óta Fradi Haladás drukker játékost, akit a Haladás-Paks miatt pihentettek, Kismészöly kétségbeesetten állított be a csapatba, egyszer csak megvillant, majd a gólja után megköszönte istennek a támogatást.

Ez volt az a pillanat, amikor Nyúlon mindenki megértette, a továbbjutás elveszett.

A meccsről távozóban, minden bátorságomat összeszedtem és még akartam valamit kérdezni Árontól, de ő már a telefonjával babrált.

Hirtelen elmosolyodtam, mert rájöttem, hogy a kérdésre én is tudom a választ.

P1060144

Áron nincs a képen

Alapértelmezett

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s